sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Imelletty perunalaatikko

Teimme perinteisen imelletyn perunalaatikon valmiiksi pakastimeen viime viikolla.


Perunalaatikkoa varten tarvitset n. 1 kilon perunoita. Kannattaa valita jauhoinen lajike. Lisäksi 2 rkl vehnäjauhoja, 4 dl maitoa ja 2 tl suolaa.
Meillä oli käytössä foliovuokia, joissa oli kätevät pahvikannet. Foliovuuassa valmis laatikko on helppo pakastaa ja lämmittää jouluna.


Ensin perunat kannattaa kuoria ja lohkoa sopivan pieniksi paloiksi. Laita perunat kattilaan ja keitä ne kypsiksi pelkällä vedellä. Ota pieni määrä keitinvettä talteen.
Survo kypsät perunat kattilassa pieneksi ja anna survoksen jäähtyä. Sekoita jäähtyneen seoksen joukkoon jauhot ja tilkka jäähtynyttä keitinvettä. Seoksen voi nyt kaataa uuniin menevään astiaan tai vuokaan. Laitoimme itse seoksen tässä vaiheessa isompaan uunivuokaan, josta jaoimme sen lopuksi pienempiin foliovuokiin.


Laita seos uuniin 50 asteen lämpötilaan vähintään kolmeksi tunniksi. Vuoka olisi hyvä peittää kannella tai foliolla. Sekoista seosta muutaman kerran sen imeltymisen aikana. Seos muuttuu uunissa löysemmäksi ja makeammaksi.


Imeltyneeseen seokseen lisätään maito ja suola. Seoksen voi jakaa nyt vuokiin. Vuuat kannattaa täyttää vain puolilleen, koska seos voi kiehua paistovaiheessa muuten vuuasta yli. Laatikon voi tässä vaiheessa pakastaa.

Kypsennys pakastuksen jälkeen tai suoraan tapahtuu 150 asteen uunissa parin tunnin ajan. Pakastettu laatikko kannattaa ottaa ennen kypsennystä sulamaan huoneenlämpöön. Tällä ohjeella tulee n. 1,5 litran verran perunalaatikkoa.


Meillä ainakin laatikosta tuli hyvä, vaikka pakastimme sen välissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti