keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Nürnbergin joulumarkkinat


Saksalaista jouluperinnettä parhaimmillaan tarjoaa Nürnbergin joulumarkkinat - Saksalaisittain Christkindlmarkt.

Christkindlmarkt 2012 -tunnelmaa, ilta alkaa jo hämärtää.

Tänä vuonna kyseiset markkinat järjestetään 29.11 - 24.12.13. Markkinat pidetään aivan Nürnbergin keskustassa, päätorilla 'Hauptmarkt':lla, idyllisessä vanhassa kaupungissa. Tapahtumaa varten torille tuodaan satoja puisia kojuja punavalkoisine kattoineen ja koko Nürnbergin keskusta pukeutuu jouluun.

Kuvassa vuoden 2012 Christkindlmarkt-muki
sekä Glühwein-tuliaisia paikallisesta marketista.
Joulutunnelman ollessa korkealla ja kenties sitä vielä nostattaakseen kannattaa maistaa 'kuuluisaa' Saksalaista Glühweinia. Juoman voinee suomentaa hehkuviiniksi tai terästetyksi glögiksi. Glühweinia myydään ympäri toria ja sen ulkopuolellakin melko edulliseen 2-3 euron hintaan per muki. Juoma tarjoillaan vuosittain vaihtuvasta markkinoiden teemamukista. Mukista maksetaan muutaman euron pantti, mutta mukin saa ottaa myös mukaansa. Monella saksalaisella on tapana keräillä mukeja, sillä mukit itsessään ovat tyylikkäitä taideteoksia ja niitä saa vain Nürnbergin joulumarkkinoilta. Joillakin Glühwein-valmistajilla on myös omia teemamukejaan.

Melko perinteikästä on myös maistaa Lebkucheneita, saksalaisia piparkakkuja. Suolaisempaa ravintoa tarjoavat monet makkarakojut, joista bratwurstin lisäksi saa ihan tavallistakin makkaraa.

Nürnberg sijaitsee noin 2 tunnin ajomatkan päässä sekä Münchenistä että Frankfurtista. Nopeimmin Nürnbergiin kuitenkin pääsee, kun ottaa Suomesta vaihtolennon esimerkiksi Berliinin, Hampurin tai Düsseldorfin kautta. Tällöin matka vaihtoineen Helsinki-Vantaalta Nürnbergiin taittuu noin 2.5 tunnissa.

Markkinoille kannattaa suunnata mieluiten arkipäivisin. Perjantaisin ja viikonloppuisin markkinat ruuhkautuvat turisteista ja moniin paikkoihin voi joutua jonottamaan. Jos Nürnberg on uusi kohde, kannattaa matkaan varata pari päivää. Markkinoiden lisäksi kaupunki tarjoaa hienoa tunnelmaa mm. linnoineen, kirkkoineen, muureineen ja museoineen. Kaupungin vanhalta näyttävät rakennukset ovat tosin suurilta osin uudelleenrakennettuja toisen maailmansodan jäljiltä.

Christkindlmarkt:sta saa lisätietoa markkinoiden kotisivuilta: http://www.christkindlesmarkt.de/.

Nürnbergin vanhaa kaupunkia aivan markkinoiden lähettyviltä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti