torstai 28. marraskuuta 2013

Joulukalenterit



Joulukalentereita alkaa kertyä jo viimeistään lokakuussa. Joulukalentereita saa availla vain kerran vuodessa, joten ei haittaa vaikka niitä olisi useampi kerralla.
Avaamme joulukalentereiden luukkuja vuorotellen. Joka päivälle riittää kullekin ainakin muutama kalenteri avattavaksi.



Itse täytettävät joulukalenterit




Tänä vuonnakin meillä on viime vuonna hankittu Mauri Kunnaksen kuvittama joulukalenteri. Joulukalenterissa on 24 pientä rasiaa, joihin voi laittaa omat päivittäiset yllätyksensä. Kalenterin palikoista saa muodostettua neljä erilaista kuviota. Vaihdoimme kuviota viime vuonna joulukalenterin alkaessa ja tänä vuonna on jälleen eri kuvio. Toinen meistä löysi toisen yllätykseksi ihania suklaisia karamelleja, jonka käärepapereiden sisällä oli myös jouluisia runoja ja ajatuksia. Aivan ihana yllätys! Kalenteri löytyi kirpputorilta neljän euron hintaan. Kalentereita saa kirjakaupoista ja tavarataloista.

+ Saa omia yllätyksiä
+ Kaunis kokonaisuus
+ Voi käyttää uudelleen
- Jonkun täytyy laittaa yllätyksen kalenteriin


Adventtikynttilät



Adventtikynttilä on myös mukava. Kynttilä ei tietenkään joka vuosi ala adventista, vaan meillä 1.12. Jokaisena päivänä voi polttaa päivän välin. Joinakin päivinä tuli poltettua pidempään, koska päiviä jäi välistä. Kynttilää pitää muistaa valvoa. Kynttilän hinta oli 1-2 euron välillä. Kynttilöitä saa kodin tuotteita myyvistä kaupoista ja tavarataloista.


+ Luo tunnelmaa
+ Perinteinen
+ Ei vuosisidonnainen
- Ei yllätä
- Vaatii valvontaa












Veikkauksen joulukalenterit




Veikkauksen joulukalenteri on ollut meillä jo useamman vuoden perinteenä. Emme ole ikinä itse siitä mitään voittaneet. Kerran kirkkomatkalla jo uuden vuoden tultua löysimme tällaisen joulukalenterin lumisesta maasta. Kalenteri oli vielä paluumatkallakin tiellä. Saimme kalenterista viiden euron voiton, jonka laitamme hyväntekeväisyyteen. Joulukalenteriarvan hinta on 10 euroa. Kalenteria myy erilaiset kioskit ja marketit.

+ Voi voittaa paljonkin
+ Kai tästäkin osa menee hyväntekeväisyyteen
- Kohtuullisen kallis
- Pitää käyttää ostovuonna













Lumilyhty-kalenterit



Lumilyhty-kalenterista voi Veikkauksen kalenterin tavoin voittaa. Aiemmin kaikki Lumilyhty-kalenterin ostajat saivat lehtitilauksen kaupan päälle. Nykyään kalenterissa ei ole enää sitä mukana, mutta siitäkin saa jokapäiväistä jännitystä. Lumilyhty-kalenterilla voi tukea myös paikallista nuorisotoimintaa. Itse kannatimme paikallista 4H-yhdistystä kalenterillamme. Kalenterin hinta oli tänä vuonna 6 euroa. Kalentereita saa paikallisilta seuroilta ja yhdistyksiltä. Myös jotkut elintarvikeliikkeet ovat ottaneet kalenterin valikoimiinsa.


+ Voi voittaa paljonkin
+ Saa tuettua nuorisotyötä
- Päivittäiset ruudut tylsiä
- Pitää käyttää ostovuonna









Kuvajoulukalenterit




Kaipaamme vuosittain myös jääkaapin koristeeksi täydentyvää kuvakalenteria. On jännittävää, kun kalenteri muuttuu joulun myötä. On outoa, jos keskelle kalenterin kuvaa tulee jokin aivan muu kuva. Joinakin vuosina meillä on ollut Partiolaisten adventtikalenteri. Tänä vuonna kalenterimyyjää ei ole osunut kohdalle, joten meillä on tämä Helsingin kaupunginmuseon joulukalenteri. Kyseinen joulukalenteri on Ruiskumestarin talosta, joten se kertoo ajasta 1800-luvun lopulla.

Yleensä kuvakalenterit ovat osittain ennalta-arvattavia. Esim. 6.12 löytyy usein yllättäen luukusta Suomen lippu tai adventteina kynttilöitä vastaava määrä. Tämä kalenteri yllättää varmasti, sillä se kertoo vanhemman ajan joulusta. Kalenterin sisäsivulla on myös kerrottu lisää tietoa luukkukohtaisesti. On mukavaa kun kalenterin yllätysten lisäksi voi oppia ja nostalgioida vanhempia jouluperinteitä. Kalenteri oli museossa tarjouksella 5 euron hintaan. Kalenterin saa Helsingin kaupunginmuseoiden museokaupoista.

+ Perinteinen
+ Miellyttävä visuaalisesti
+ Voi käyttää koristeena myöhemminkin
+ Ei aikasidonnainen
- Ei anna mitään fyysistä (vai onko jopa tämä plussaa?)
- Huonohko hinta-laatu-suhde




Suklaakalenterit




Suklaakalentereita emme yleensä osta itse, mutta saimme tänä vuonna suklaakalenterin lahjana. Tietenkin päivittäinen nami on mukava yllätys. Kalenterin hinta lienee 2-3 euron luokkaa. Kalentereita myyvät esimerkiksi ruokakaupat.

+ Saa namin joka päivä
- Suklaa ei välttämättä maistu päivittäin















Adventtikalenterihan eroaa joulukalenterista siten, että se alkaa 1. adventista eli joinakin vuosina jo marraskuun puolella!




Lumilyhty-kalenterin pääsimme jo tavallaan aloittamaan. Lumilyhty-kalenterissa on bonuspeli. Siinä on sopivasti ruutuja, joita voi raaputtaa päivä kerrallaan. Sitten kun pääsemme loppuun bonuspelissä pääsemmekin aloittamaan ns. oikean joulukalenteri-osion!

1 kommentti:

  1. Onpa ihanan näköinen tuo museosta ostettu kalenteri. Säästäkää ainakin se!

    Terveisin vanhan talon asukas

    VastaaPoista