sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Imelletty perunalaatikko

Teimme perinteisen imelletyn perunalaatikon valmiiksi pakastimeen viime viikolla.


Perunalaatikkoa varten tarvitset n. 1 kilon perunoita. Kannattaa valita jauhoinen lajike. Lisäksi 2 rkl vehnäjauhoja, 4 dl maitoa ja 2 tl suolaa.
Meillä oli käytössä foliovuokia, joissa oli kätevät pahvikannet. Foliovuuassa valmis laatikko on helppo pakastaa ja lämmittää jouluna.


Ensin perunat kannattaa kuoria ja lohkoa sopivan pieniksi paloiksi. Laita perunat kattilaan ja keitä ne kypsiksi pelkällä vedellä. Ota pieni määrä keitinvettä talteen.
Survo kypsät perunat kattilassa pieneksi ja anna survoksen jäähtyä. Sekoita jäähtyneen seoksen joukkoon jauhot ja tilkka jäähtynyttä keitinvettä. Seoksen voi nyt kaataa uuniin menevään astiaan tai vuokaan. Laitoimme itse seoksen tässä vaiheessa isompaan uunivuokaan, josta jaoimme sen lopuksi pienempiin foliovuokiin.


Laita seos uuniin 50 asteen lämpötilaan vähintään kolmeksi tunniksi. Vuoka olisi hyvä peittää kannella tai foliolla. Sekoista seosta muutaman kerran sen imeltymisen aikana. Seos muuttuu uunissa löysemmäksi ja makeammaksi.


Imeltyneeseen seokseen lisätään maito ja suola. Seoksen voi jakaa nyt vuokiin. Vuuat kannattaa täyttää vain puolilleen, koska seos voi kiehua paistovaiheessa muuten vuuasta yli. Laatikon voi tässä vaiheessa pakastaa.

Kypsennys pakastuksen jälkeen tai suoraan tapahtuu 150 asteen uunissa parin tunnin ajan. Pakastettu laatikko kannattaa ottaa ennen kypsennystä sulamaan huoneenlämpöön. Tällä ohjeella tulee n. 1,5 litran verran perunalaatikkoa.


Meillä ainakin laatikosta tuli hyvä, vaikka pakastimme sen välissä.


3 kommenttia:

 1. Paloitellut perunat kannattaa aina keittää vähässä vedessä ja soseuttaa suoraan keitinveteen. Tarvittaessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Myös kokonaiset ja isojen puolikkaat perunat voi keittää vähässä vedessä.

  Sose jäähdytetään 77 asteiseksi ja lisätään jauhot ja laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen sähköuuniin. Alle 60 asteessa sose saattaa hapantua. Sose imeltyy 2-6 tunnissa.

  VastaaPoista
 2. Kuoritut perunat, mutta ennen kaikkea paloitellut perunat tulee keittää vähässä vedessä ja soseuttaa suoraan keittoveteen. Jos veden heittää pois niin samalla menetetään melkoisesti ravintoaineita. Paloitelluista perunoista liukenee erittäin helposti tärkeitä ravinto ja makuaineita veteen.

  VastaaPoista
 3. Imelletty perunalaatikko on perinteinen arkiruoka. Se valmistui perinteisesti kätevästi isojen leivinuunien jälkilämmössä. Sitä valmistettiinkin yleisesti leipomispäivinä kerran viikossa.


  Perunalaatikkoa varten tarvitset n. 1 kilon perunoita. Kannattaa valita jauhoinen lajike, kaikki lajikkeet imeltyy ja osa kiinteistäkin lajikkeista soseutuu hyvin. Lisäksi 2 rkl vehnäjauhoja, 4 dl maitoa -maidon määrä riippuu perunalajikkeesta ja 1-2 tl suolaa.


  Näin valmistuu imelletty perunalaatikko

  1. Ensin perunat kannattaa kuoria ja lohkoa reiluiksi paloiksi. Laita perunat kattilaan ja keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Kuutioidut perunat tulee keittää vähässä vedessä ja vesi käytetään soseeseen, näin vältytään isoilta keittotappioilta.

  2. Survo kypsät perunat kattilassa suoraan vähään keittoveteen niin että saadaan puuromainen sose.

  3. Anna soseen jäähtyä huolellisesti 74-76 asteiseksi.

  4. Sekoita jäähtyneen seoksen joukkoon jauhot ja tilkka 74-76 asteista vettä.

  5. Laita 74-76 asteisen sose kattilassa 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 2-4 tuntia. Ylipitkä imeltymisaika haihduttaa makeutta ja huonontaa imeltymistulosta. Sekoita sosetta 2-3 kertaa imeltymisen aikana. Imeltymisen alkamisen edistymistä voi varmentaa maistamalla.

  6. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ja suola. Maitoa lisätään niin että saadaan puuromainen sakeahko velli.

  7. Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle laitetaan muutamia voinokareita ja pinnalle voi sirotella korppujauhoa.

  8. Aluksi sose laitetaan paistumaan noin 200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan lämpötilaa 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paistetaan 2-3 tuntia.

  VastaaPoista