keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Olutta jouluksi

Vanhojen tapojen mukaan oluenpano aloitettiin Annan päivänä joulukuun 9. Luultavasti kyseessä oli ainakin lähes alkoholiton ruokajuomaksi tarkoitettu kotiolut. Teimme itsekin perinteisen jouluoluemme. Viime vuonna teimme tummaa olutta, joten tänä vuonna oli vuorossa lager. Jotta olueeseen tulee hieman alkoholia ja makua, täytyy oluenpano aloittaa jo n. 4-5 viikkoa ennen joulua.


1. Ensimmäisenä hankimme tarvittavat aineet. Olutvierre, hiivaa, vettä ja sokeria. Panimosokeri liukenee nesteeseen nopeammin. Myös kattilaa, käymisastiaa vesilukkoineen, mittoja, vedenkeitintä ja lappoa tulee tarvitsemaan.


2. Toisena on tulevien olutpullojen hankinta ja putsaus. Olemme käyttäneet vanhoja muovisia limonadi-pulloja sekä mm. patenttikorkillisia lasisia olutpulloja. Tänä vuonna pullot loppuivat kesken, joten osa oluesta päätyi käymään muovisiin pakasterasioihin.


3. Vierre-astiaa lämmitetään kattilassa kiehuvalla vedellä. Sen jälkeen vierre avataan.


4. Vierre kaadetaan käymisastiaa ja siihen lisätään myös vesi-sokeri-liuosta. Viileää vettä lisätään riittävästi.


5. Kun lämpötila on tullut sopivaksi, niin hiiva voidaan lisätä. Liian kuumassa hiiva kuolee ja liian viileässä se ei ala käymään. Hiiva ripotellaan oluen pinnalle. Vesilukon pulputuksen pitäisi alkaa pikku hiljaa.


6. Viikon päästä varmistetaan oluen käyneen loppuun huoneenlämmössä. Kun pulputus on loppunut, voidaan aloittaa pullotus. Pullotuksessa lappo on oiva apuväline.

7. Pullot kannattaa asetella pesuhuoneessa vierekkäin korkit avattuina. Käymisastia nostetaan korkeammalle ja siitä sitten lapotaan olut pulloihin.

8. Olueeseen on voinut tulla jo kaunis vaahto. Pullot suljetaan ainakin osittain ja jätetään jälkikäymään huoneenlämpöön. Käymisastia ja muut tarvikkeet kannattaa pestä tässä vaiheessa jo seuraavaa kertaa varten. 


9. Viikon päästä valmiit oluet voidaan siirtää kylmään jääkaappiin. Enää muutama viikko odotellaan ja sitten päästään maistelemaan maukkaita oluita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti